Annikin Runofestivaali 2018 - Vapaa on vain umpihanki!

Annikin Runofestivaali

Esiintyjät 2018

2018 Annikin Runofestivaalin esiintyjät

Annikin Runofestivaali Tampereella 9.6.2018
"Vapaa on vain umpihanki!"

2018 Annikin Runofestivaalin esiintyjiksi kutsuttiin syvän latunsa runouteen ja kulttuuriin luoneita oman tiensä kulkijoita. Tarjolla oli myös laadukasta lastenohjelmaa ja yllätysesiintyjiä. Nimikkotaitelija Emma Kantasen taidenäyttelyn lisäksi esillä oli Mainostaulujen runot -katselmus sekä Tiitu Takalon mininäyttely. Useimmat esiintyjistä saattoi tavata myös signeerauspisteellä. Festivaalin loputtua alkoi Päätösklubi Kulttuurikeskus Telakalla.

Joelle Taylor (UK)

Joelle Taylor on englantilainen runoilija, kirjailija ja spoken word -esiintyjä. Hänet tunnetaan yhtenä Britannian johtavista esiintyvistä runoilijoista. Useita palkittuja teoksia julkaissut Taylor kirjoittaa usein heikoimmassa asemassa olevien naisten ja lasten näkökulmasta. Hän esiintyy säännöllisesti paitsi kansainvälisissä kirjallisuustapahtumissa myös rockfestivaalien ja -klubien lavoilla. Taylorin viimeisin runoteos on viime vuonna ilmestynyt Songs My Enemy Taught Me. Runouden lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä sekä esiintynyt useissa television kulttuuri- ja haastatteluohjelmissa. Taylor on sanataiteen kilpailuja ja koulutusta nuorille järjestävän SLAMbassadors UK:n perustaja ja taiteellinen johtaja.

Djami Sezostre (BR) & Verneri Pohjola

Djami Sezostre (aiemmalta nimeltään Wilmar Silva de Andrade) on Brasilian johtavia nykyrunoilijoita. Hän on julkaissut yli kymmenen runoteosta, ja hänen runouttaan on käännetty useille kielille. Sezostren rytmikäs, elämäniloinen ja arkipäivän absurdismia sisältävä lyriikka on löytänyt runsaasti ystäviä eri puolilla maailmaa. Vuonna 2015 häneltä ilmestyi de Andraden nimellä suomennos Säröjä purppuranvärisessä järvessä. Hänen viimeisin teoksensa on äskettäin ilmestynyt O pênis do Espírito Santo. Teos on ilmestymässä suomeksi lähitulevaisuudessa. Sezostre tunnetaan radikaalina kokeilijana sekä villinä, vangitsevana ja hetkessä elävänä esiintyjänä. Runofestivaaleilla hän esiintyy yhdessä trumpetisti Verneri Pohjolan kanssa.

Trumpetisti Verneri Pohjola on yksi suomalaisen ja eurooppalaisen nykyjazzin arvostetuimmista muusikoista. Vuonna 2004 hänet palkittiin vuoden nuorena jazzmuusikkona, ja sen jälkeen hänen uransa on jatkanut nousuaan. Muusikkona hän on onnistunut harvinaisesti luomaan oman tunnistettavan tyylinsä ja äänensä. Pohjola on tehnyt yhtyeidensä kanssa lukuisia kansainvälisiä kiertueita, ja hänen julkaisunsa ovat keränneet ylistäviä arvioita. Vuonna 2017 hänet palkittiin maamme arvostetuimmalla Yrjö-jazzpalkinnolla. Pohjolan viimeisin albumi Pekka sisältää hänen isänsä Pekka Pohjolan sävellyksiä. Runofestivaaleilla Pohjola esiintyy yhdessä brasilialaisen runoilija Djami Sezostren kanssa. Luvassa on Sezostren villin luennan ja huippuluokan jazzimprovisaation liitto jota ei kannata jättää väliin. Pohjolan musiikkia löydät Spotify-soittolistaltamme.

Arja Tiainen

Arja Tiainen on pääkaupunkiseudulla asuva runoilija ja kirjailija. Pitkän uransa aikana hän on julkaissut runoja, novelleja, kuunnelmia ja kritiikkejä. Tiaisen 70-luvulla julkaistut aistilliset ja naisnäkökulmasta kirjoitetut runoteokset, kuten Palava susi ja Vallan Casanovat, loivat kirjallisen perinnön, joka kantaa yhä. Hän elää vahvaa luomiskautta edelleen. Tiaisen viimeisin kokoelma Kirjeitä karkailevalle puolisolle ilmestyi viime vuonna. Tiainen tunnetaan myös pop-kappale Paratiisin sanoittajana.

Mirel Wagner

Mirel Wagner on suomalainen laulaja-lauluntekijä, joka julkaisi esikoislevynsä vuonna 2011. Levy keräsi ylistäviä arvioita ja antoi hienon alun hänen nykyisin kansainväliselle uralleen. Wagnerin hyytävän synkät laulutekstit ja hänen eleettömän toteava laulutulkintansa luovat vangitsevan yhdistelmän. Vuonna 2014 Wagner solmi levytyssopimuksen arvostetun Sub Popin kanssa. Toinen albumi When the Cellar Children See the Light of Day oli kansainvälinen arvostelumenestys ja se nousi Suomen virallisen listan ykköspaikalle. Vuonna 2015 Wagnerille myönnettiin Nordic Music Prize parhaasta pohjoismaisesta albumista, ja hän esiintyi BBC:n suositussa Later... with Jools Holland -musiikkiohjelmassa. Wagner valmistelee parhaillaan ensi syksynä julkaistavaa kolmatta levyään. Sen uusia lauluja kuullaan ensimmäisiä kertoja livenä Annikin Runofestivaaleilla. Wagnerin musiikkia löydät Spotify-soittolistaltamme.

Jaan Malin (EE)

Jaan Malin on Tartossa asuva virolainen runoilija ja äänirunoilija. Malin on julkaissut kahdeksan runoteosta, ja hänet tunnetaan absurdin kokeilevasta ja leikillisestä tyylistään. Vuonna 2013 ilmestyi hänen toistaiseksi ainoa suomennoksensa Heräämisiin. Parhaiten Malin tunnetaan kuitenkin kansainvälisesti arvostettuna äänirunoilijana, jolloin hän usein käyttää taiteilijanimeä Luulur. Äänirunoudessa runot eivät ole välttämättä mitään tunnistettavaa kieltä, vaan niiden merkitykset syntyvät äänteistä ja ihmisäänen mahdollisuuksista. Annikin Runofestivaaleilla Malin esiintyy yhdessä kuvataiteilija ja runoilija Timo Salon kanssa. Salo improvisoi hiilipiirroksia Malinin lausumiin äänirunoihin.

Jayne Fenton Keane (AU)

Jayne Fenton Keane on arvostettu australialainen runoilija ja spoken word -artisti. Hän on julkaissut useita palkittuja runokokoelmia ja -levytyksiä. Hän on jo pitkään esiintynyt kansainvälisesti, ja hän käyttää vaikuttavissa esiintymisissään laajasti hyväkseen performanssin, äänen ja liikkuvan kuvan mahdollisuuksia.

Rosa Liksom

Rosa Liksom on kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme, kuvataiteilija ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Liksom tuli tunnetuksi kirjailijana, joka kahdella ensimmäisellä teoksellaan käytännössä loi oman kirjallisuudenlajinsa, lyhytproosan. Kirjallisen työnsä lisäksi Liksom on ansioitunut kuvataiteilijana ja kuvittajana sekä tehnyt sarjakuvia, maalauksia, installaatioita, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja. Muun muassa Finlandialla palkitun Liksomin viimeisin teos on vuonna 2017 ilmestynyt Everstinna. Liksom osallistuu Annikin Runofestivaalin Proosataukoihin yhdessä Laura Gustafssonin ja Ossi Nymanin kanssa.

Susinukke Kosola

Susinukke Kosola (oik. Daniil Kozlov) on turkulainen runoilija, kustantaja ja runousaktiivi. Hänen vuonna 2014 ilmestynyt esikoiskokoelmansa .tik. voitti Silja Hiidenheimon muistostipendin ja hänen toinen teoksensa Avaruuskissojen leikkikalu oli ehdolla mm. Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi. Vuonna 2012 Kosola perusti Koleran, josta on muodostunut yksi maamme arvostetuimmista runouden pienkustantamoista. Kosolan kolmas runokokoelma Varisto ilmestyi tänä keväänä. Ainutlaatuiseksi uutuusteoksen tekee se, että sitä ei voi ostaa. Kirjan voi lunastaa itselleen vain toimittamalla tekijälle (anonyymisti) tunnustuksen. Hyviä arvioita kerännyttä Varistoa on jaossa tunnustusta vastaan myös Annikin Runofestivaaleilla.

Jyrki Pellinen & Juhani Aaltonen

Jyrki Pellinen on helsinkiläinen runoilija ja kirjailija. Hän julkaissut 60-luvun alusta lähtien jo yli 60 teosta. Vuonna 1964 ilmestynyt Kuuskajaskari nosti Pellisen kertaheitolla suomalaisen nykyrunouden eturiviin. Kokoelma on ensimmäisiä suomalaisia proosarunoteoksia. Pelliselle on palkittu työstään mm. kolmesti valtion kirjallisuuspalkinnolla ja Eino Leinon palkinnolla. Virtuoosimaisesta runokielestään tunnetun Pellisen viimeisin teos on tänä keväänä ilmestynyt Venäjän kaivattu aika. Suomalaisen runouden ja jazzin todelliset legendat kohtaavat Annikin Runofestivaaleilla, kun Pellinen esiintyy yhdessä Juhani "Junnu" Aaltosen kanssa.

Juhani Aaltonen on yksi suomalaisen jazzin merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Hän on ollut mukana perustamassa niin Tasavallan Presidentti -yhtyettä kuin UMO Jazz Orchestraakin. Aaltonen on työskennellyt yhdessä useiden niin koti- kuin ulkomaistenkin modernin jazzin vaikuttajien kanssa. Hän on julkaissut omissa nimissään useita arvostettuja albumeita, ja ollut mukana lukemattomissa muissa merkittävissä jazzlevytyksissä. Vuonna 1935 syntyneestä Aaltosesta ilmestyi äskettäin elämäkerrallinen teos Jazzia Jumalan armosta. Aaltosen musiikkia löydät Spotify-soittolistaltamme.

Mari Laaksonen

Mari Laaksonen on tamperelainen runoilija, joka on julkaissut kaksi runokokoelmaa. Hänen viimeisin teoksensa elämännielemä ilmestyi toissa vuonna. Vahvana ja omaperäisenä esiintyjänä tunnettu Laaksonen on menestynyt myös lavarunoilijana. Runoilijana häntä kiinnostavat erilaiset runouden, filosofian ja kielen yhdistelmät. Laaksonen on viime vuodet työskennelyt monitaiteisten runoesitysten parissa. Runofestivaaleilla nähtävä Valitse hetki -esitys yhdistää äänimaisemaa ja runoutta. Esitys on tehty yhteistyössä äänitaiteilija Frankie Shannonin kanssa.

Laura Gustafsson

Laura Gustafsson on helsinkiläinen kirjailija ja näytelmäkirjailija. Hänen vuonna 2011 ilmestynyt esikoisromaaninsa Huorasatu valittiin Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Sen jälkeen hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin on viime vuonna ilmestynyt Pohja. Teoksissaan Gustafsson käsittelee ihmisen raadollisuutta, toiseutta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Gustafsson on kirjoittanut useita näytelmiä, joista viimeisin on edelleenkin Teatteri Jurkan ohjelmistossa oleva Kikka Fan Club. Gustafsson on työskennellyt myös kuvataiteen parissa yhteistyössä taiteilija Terike Haapojan kanssa. Hän osallistuu Annikin Runofestivaalin Proosataukoihin yhdessä Rosa Liksomin ja Ossi Nymanin kanssa.

Ossi Nyman

Ossi Nyman on helsinkiläinen kirjailija, jonka esikoisromaani Röyhkeys ilmestyi viime vuonna. Esikoisteosta ja sen kirjoittajaa käsitellyt lehtiartikkeli laukaisi kiihkeän ja kirjasodan piirteitä saaneen mediajulkisuuden, joka nosti Nymanin koko kansan tietoisuuteen. Toimittajan keksimä luonnehdinta Nymanista ideologisena työttömänä iski kaikesta päätellen työelämän murroksen kanssa kipuilevan Suomen hermoon. Osin omaelämäkerrallista ja hyviä arvioita kerännyttä Röyhkeyttä on pidetty työläisromaanin uudistajana. Nyman osallistuu Annikin Runofestivaalin Proosataukoihin yhdessä Rosa Liksomin ja Laura Gustafssonin kanssa.

Esa Hirvonen & Plikat

Esa Hirvonen tunnetaan yhtenä Turussa 90-luvulla syntyneen runoliikehdinnän johtohahmoista. Häntä ja monia muita Turun runoliikkeessä vaikuttaneita runoilijoita voi pitää nykyisen lavarunousinnostuksen edelläkävijöinä. Hirvonen on julkaissut useita runokokoelmia, joista viimeisin on vuonna 2011 ilmestynyt Uralin nälkä. Ahkerana ja omaperäisenä runoesiintyjänä tunnettu Hirvonen esiintyy Annikin Runofestivaaleilla yhdessä Plikat -a cappella laulukvartetin kanssa. Hirvosen kiihkeä beatrunous ja Plikkojen Harmony Sisters -vaikutteinen laulu luovat ainutkertaisen ja hillittömän kokonaisuuden.

Asa & Band

Asa on arvostetuimpia suomalaisia rap-artisteja. 2000-luvun alussa hän käytti nimeä Avain, ja nousi julkisuuteen Rähinä Records hiphop-kollektiivin jäsenenä. Vuonna 2009 Teosto-palkinnon voittaneella Loppuasukas-levyllään Asa astui askeleen eteenpäin perinteisestä hip hopista, ottamalla vaikutteita folkista ja mustalaismusiikista. Asa on Jätkäjätkät -yhtyeineen ollut jo vuosia yksi maamme suosituimmista live-esiintyjistä. Vuonna 2015 Asa valittiin tekemään omat versionsa Love Recordsin klassikkokappaleista, ja hänen Love-albuminsa sai hienon vastaanoton. Asan viimeisin julkaisu on viime vuonna ilmestynyt Avar uus. Asan lisäksi yhtyeessä soittavat Polarsoul (levysoitin & rumpukoneet), Ville Väätäinen (rummut), Tero Holopainen (basso), Rasmus Pailos (kitara), Matti Pitkänen (viulu). Asan musiikkia löydät Spotify-soittolistaltamme.

Johanna Venho

Johanna Venho on helsinkiläinen runoilija, kirjailija ja sanataidekouluttaja. Vuonna 1998 julkaisun esikoiskokoelmansa jälkeen hän on julkaissut mm. kolme runoteosta sekä useita lastenkirjoja ja romaaneita. Venho tutkii runoudessaan usein naiseutta, seksuaalisuutta ja runoilijuuden olemusta. Venho on toiminut Tuli & Savu -runouslehden päätoimittajana, ja hän kuuluu runouden verkkolehti Janon perustajiin. Venho on palkittu mm. Katri Vala -palkinnolla sekä Einari Vuorelan runopalkinnolla, ja hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Hän toimii myös Annikin Runofestivaalin Esikoiset-esikoisrunoilijatapaamisen vetäjänä.

Kätlin Kaldmaa (EE) Peruuntunut!

Kätlin Kaldmaa on virolainen runoilija, kirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Häntä pidetään yhtenä maansa merkittävimmistä nykyrunoilijoista. Kaldmaa on julkaissut neljä runokokoelmaa, romaaneja ja lastenkirjoja, joista on suomennettu kaksi teosta. Viime vuonna julkaistiin suomeksi romaani Islannissa ei ole perhosia ja vuonna 2015 ilmestyi suomennos Virossa laajan keskustelun herättäneestä avoimen eroottisesta runoteoksesta Rakkauden aakkoset. Runofestivaaleilla useita eri kieliä hallitseva Kaldmaa esiintyy suomeksi.

Kölö

Kölö on baabelin kielen jäljitys-performanssi, jossa maailman eri kieliä sekoitetaan keskenään kaikilla mahdollisilla assosiaation keinoilla. Kölö on mitmus ning lahti. Tänäpäevane paabel kõikide keelde alguse jälgimine, keelte sügav kokkusulamine ja eraldus. Kölö söker efter gamla Baabel or barndom när språk var ännu leksaker och leende. Kölön runoutta on ilmestymässä tänä vuonna Poesiavihkot-julkaisusarjassa.

Esikoiset: Lea Kalenius, Niina Oisalo & Pauli Tapio

Annikin Runofestivaalin neljänteen Esikoiset-tapaamiseen on kutsuttu mukaan kolme äskettäin esikoiskokoelmansa julkaissutta. Tapaamisen vetäjänä toimii runoilija Johanna Venho.

Lea Kaleniuksen esikoisrunokokoelma Rouva on kadonnut ilmestyi viime vuonna. Nuori Voima -lehti valitsi hänet vuoden 2014 runoilijadebytantiksi, ja hänen runojaan on julkaistu muun muassa Lumooja- sekä Tuli & Savu -lehdissä. Niina Oisalon Darwinin innoittamana syntynyt esikoiskokoelma Valaan silmä, pilvien hai ilmestyi viime vuonna, ja se toi hänelle kutsun Pentinkulman päivien E80-esikoiskirjailijaseminaariin. Pauli Tapio voitti viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisrunoteoksellaan Varpuset ja aika. Tapio toimii myös kääntäjänä ja hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa.

Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset

Faarao Pirttikangas on jo pitkään suomalaisen rockin marginaalissa vaikuttanut laulaja-lauluntekijä. Häntä pidetään yhtenä suomalaisen populaarimusiikin tuntemattomista suuruuksista. Vuonna 2011 Pirttikangas julkaisi ensimmäisen suomenkielisen levynsä Kuhmalahden Nubialaiset. Pirttikankaan tyyliä on luonnehdittu suomalais-ugrilaiseksi delta-bluesiksi. Hän pitääkin esikuvinaan monia vanhoja bluesmuusikoita. Lisäksi Pirttikangas on ammentanut musiikkiinsa vaikutteita esimerkiksi suomalaisesta kuplettiperinteestä, cajunista ja etiopialaistyylisestä jazzista. Pirttikangas tunnetaan myös yhteistyöstään muiden artistien, kuten Pekko Käpin kanssa. Annikin Runofestivaaleilla Pirttikangas esiintyy viisihenkisen Kuhmalahden Nubialaiset -yhtyeensä kanssa. Heidän musiikkiaan löydät Spotify-soittolistaltamme.

Emma Kantanen

Emma Kantanen on Annikin Runofestivaalin tämän vuoden nimikkotaiteilija. Hän on pelisuunnittelija, graafikko, kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija ja runoilija. Kantasen näyttelykokonaisuus nimeltä Yhtä ei ole nähdään festivaalipäivänä sekä Annikin Taidekioskissa että ympäri festivaalipihaa. Kantanen kertoo työstään myös esiintymislavalla. Lue lisää!

Yllätys: Anneli Kanto & Leena Ahonen

Annikin Runofestivaalin tämä vuoden yllätysesiintyjät ovat kirjailija Anneli Kanto sekä Annikin puukorttelin historiaan perehtynyt korttelin asukas Leena Ahonen. Kanto lukee otteita jo nykyklassikoksi muodostuneesta kansalaissodan naiskaartilaisten kohtaloista kertovasta Veriruusut-romaanistaan. Veriruusuista on tehty lukuisia näyttämösovituksia, mm. Tampereen Työväen Teatterin menestysmusikaali Tytöt 1918. Ahonen taas kertoo Annikin puutalokorttelista kansalaissodan taisteluiden näyttämönä.