2024 Annikin Runofestivaalin esiintyjät

Annikin Runofestivaali

Esiintyjät 2024

8.6.2024 Tampereella järjestetyn Annikin Runofestivaalin teemana oli Henkilökohtaista. Teema nosti keskiöön omien elämänkokemusten merkityksen taiteellisen työn rakennuspuina. Avainsanoja olivat omaelämäkerrallisuus, henkilökohtaisuus ja autofiktio. Ohjelmistosta löytyi paitsi hieno kattaus kotimaisia ja kansainvälisiä runoesiintyjiä, myös proosataukoja, musiikkia, lavarunokellari, lastenohjelmaa, kuvataidetta sekä päätösklubi. Runofestivaalin juonsi Päivi Haanpää.

Abdulla Pashew (Kurdistan / FI)

Abdulla Pashew on aikamme merkittävin kurdinkielinen nykyrunoilija. Vuonna 1946 Erbilin kurdialueella Irakissa syntynyt Pashew julkaisi ensimmäiset runonsa vuonna 1963 ja hänen ensimmäinen runokokoelmansa ilmestyi vuonna 1967. Hän on julkaissut kaikkiaan kymmenen runoteosta, joista viimeisin ilmestyi vuonna 2019. Pashewin valitut teokset 50 vuoden ajalta, lähes 400 sivuinen Dictionary of Midnight, ilmestyi englanniksi vuonna 2018, ja hänen kurdinkielisten koottujen teostensa kolme osaa viime vuonna. Hänen runouttaan on käännetty myös muun muassa ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, kreikaksi, ranskaksi, arabiaksi, persiaksi ja venäjäksi. Kielitieteilijä ja yliopiston professorinakin toiminut Pashew on myös kääntänyt alkukielestä kurdiksi maailmankirjallisuutta, kuten Walt Whitmania ja Aleksandr Puškinia. Pashewin runoudessa elävät rinnakkain niin Kurdistanin itsenäisyyskamppailun vaiheet ja kysymykset kuin henkilökohtainen rakkausrunouskin. Aina kurdialueilla vieraillessaan väkevänä esiintyjänä tunnetun Pashewin runoesitykset keräävät valtavia tuhansien ihmisten yleisöjä. Vain aniharvat suomalaiset ovat näihin päiviin asti tienneet, että kurdinkielisen maailman merkkihenkilöihin lukeutuva Abdulla Pashew on asunut maassamme vuodesta 1995 lähtien. Hän esiintyy ensi kertaa julkisesti suomalaisyleisölle Annikin Runofestivaaleilla. Pashewin esittämät kurdinkieliset runot lukee suomeksi yleisölle niiden suomentaja Minna Torppa.

Stephen James Smith (IE)

Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Stephen James Smith on Dublinissa asuva irlantilainen runoilija, esiintyjä, näytelmäkirjailija ja sanataidekouluttaja. Hänen pitkään jatkunut työnsä on keskeisellä tavalla vaikuttanut Irlannin elinvoimaisen spoken word -kulttuurin nousuun, ja hänen runovideonsa ovat tavoittaneet miljoonia katsojia. Smithille on kertynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana yli tuhat esiintymistä ympäri maailmaa. Hänen keikkapaikkoinaan ovat olleet niin Radio City Music Hall New Yorkissa kuin Glastonburyn musiikkifestivaalikin. Kiertueillaan Smith on jakanut esiintymislavan muun muassa Patti Smithin ja Shane MacGowanin kanssa. Hänen runouttaan on käännetty kahdeksalle kielelle ja hänet on palkittu työstään lukuisilla palkinnoilla. Stephen James Smithiä on myös kutsuttu Dublinin epäviralliseksi nimikkorunoilijaksi. Kotikaupunki ja sen elämänmeno ovatkin hänen runoudelleen tärkeä inspiraation lähde. Smithin runoutta on ilmestynyt lukuisissa julkaisuissa ja hänellä on takanaan myös useita levyjulkaisuja. Hänen ensimmäinen See No Evil -runoalbuminsa ilmestyi vuonna 2022. Stephen James Smithiä voi kuunnella Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Aulikki Oksanen

Aulikki Oksanen on Helsingissä asuva kirjallisuuden moniosaaja ja harvinaisen monipuolisen uran eri taiteenlajien parissa tehnyt taiteilija. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu runoja, romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä, lastenkirjoja, sarjakuvaa sekä useita klassikoiksi nousseita laulutekstejä. Tämän lisäksi hän on toiminut laulajana, näyttelijänä ja kuvataiteilijana. Lukuisia kertoja elämäntyöstään palkittu Oksanen antoi äänen ja kasvot 60-luvun kulttuuriradikalismille elokuvarooleillaan, ikivihreiksi nousseilla laulutulkinnoillaan sekä lauluteksteillään. Oksasen kynästä ovat lähtöisin muun muassa sanoitukset lauluihin Sinua sinua rakastan ja Kuka kertoisi minulle. Aulikki Oksasesta ilmestyy syksyllä 2024 elämänkertateos Hyppy syreenien tuleen (WSOY) ja myös sen tekijä Helena Ruuska pääsee ääneen Oksasen esiintymisen yhteydessä. Ennen Oksasen osuutta Kielo Kärkkäinen esittää valikoiman hänen sanoittamiaan klassikkolauluja. Aulikki Oksasen sanoittamia lauluja voi kuunnella Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Kielo Kärkkäinen

Ennen Aulikki Oksasen esiintymistä tamperelainen laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen esittää valikoiman Oksasen sanoittamia klassikkolauluja. Kielo Kärkkäinen on huikean taitava laulaja, joka lataa syvällä äänellään esiintymisiinsä intensiivisen ja keskittyneen tunnelman. Kärkkäinen on julkaissut neljä kiitettyä sooloalbumia, joissa yhdistyvät folkin, jazzin ja maailmanmusiikin vaikutteet. Hänen viimeisin albuminsa Näkijä ilmestyi alkuvuodesta. Soolouransa lisäksi Kärkkäinen on mukana kaksi pitkäsoittoa julkaisseessa Belizessä, sekä muun muassa Annikin Runofestivaaleillakin esiintyneessä Pelle & Romantiks -runomusiikkiyhtyeessä. Annikilla hän esiintyy yhdessä kitaristi Matti Salon kanssa. Kielo Kärkkäinen esiintyy myös Päätösklubilla Laternassa. Kielon musiikkia voi kuunnella Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen on lukuisia kertoja palkittu kirjailija, joka on erikoistunut yhteiskunnallisiin ja historiallisiin aiheisiin. Hänen tuotantoonsa kuuluu yli kymmenen romaania, novelleja, nuortenkirjoja, näytelmiä ja tietokirjallisuutta. Hän on tunnettu etenkin yhdeksänosaisesta Kuopio-romaanisarjastaan. Kähkösen teosten keskeisiä teemoja ovat kansalaisten kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja ihanteiden vaikutukset tavallisten ihmisten elämään. Kähkönen voitti vuoden 2023 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan 36 uurnaa - Väärässä olemisen historia. Se poikkeaa omaelämänkerrallisuudessaan hänen aiemmasta tuotannostaan. Kriitikoiden ylistämä ja suuren yleisön omakseen ottama teos on omakohtainen kuvaus äidin ja tyttären välisestä kipeästä suhteesta. Kähkönen on luonnehtinut sen kirjoittamista sovinnonteoksi oman menneisyytensä kanssa. Sirpa Kähkönen esiintyy Annikin Runofestivaalin Proosatauoissa.

Lyyti

Lyyti on yksi maamme viime vuosien lahjakkaimmista ja omaäänisimmistä laulaja-lauluntekijöistä ja arvostetuimmista indie-artisteista. Oman määritelmänsä mukaan kimaltavaa runoelmapoppia esittävän Lyytin tie on kulkenut muutamassa vuodessa pienissä runotapahtumissa soitetuista soolokeikoista suurten festivaalien päälavoille. Vielä kesällä 2018 Lyyti esiintyi Annikki OFF:in avajaisissa muutaman kymmenen ihmisen yleisölle. Lyyti on ollut myös levyjulkaisuissaan harvinaisen tuottelias. Runsaassa kolmessa vuodessa häneltä on ilmestynyt kolme kriitikoiden ylistämää ja yleisön omakseen ottamaa albumia, joista viimeisin Nousussa taas ilmestyi viime vuonna. Lyyti on onnistunut harvinaisella tavalla yhdistämään kirjallisesti rikkaat ja kunnianhimoiset sanoituksensa vaivattomasti helmeileviin pop-melodioihin. Tuloksena on vastustamattoman rikasta musiikkia, joka tavoittaa koko ajan suurempia yleisöjä. Annikin Runofestivaaleilla Lyyti esiintyy duona. Lyytin musiikkia on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Piki Rantanen

Piki Rantanen on Tampereella asuva taiteen monityöläinen, joka tunnetaan parhaiten lavarunoudestaan ja ihmisoikeusaktivismistaan. Vuodesta 2018 lähtien hänen ääntään on kuultu runomuodossa niin kahviloissa, katujen mielenosoituksissa, klubeilla, festivaalien lavoilla kuin sosiaalisessa mediassakin. Korona-aikana Rantanen ei työntänyt runojaan pöytälaatikkoon, vaan ryhtyi välittämään niitä livenä Instagramissa. Runot lähtivät elämään somessa omaa elämäänsä, ja ne ovatkin keränneet satojatuhansia näyttökertoja. Rantasen työn onkin sanottu kohottaneen esittävän runouden asemaa etenkin nuorten keskuudessa. Hän kantaa somerunoilijan viittaansa ylpeydellä. Teemoina Rantasen runoissa toistuvat yhteiskunnan kipukohdat, mutta myös repivä rakkaus, toivo ja elämisen riemu. Rantasen tekstejä on kiitelty suoruudesta ja avoimuudesta, mutta myös terävästi sivaltavasta satiirista ja osuvasta epätasa-arvon näkyväksi tekemisestä. Hänet on palkittu työstään muun muassa vuoden Queer-aktivistina ja vuonna 2023 hänet valittiin vuoden Queer-taiteilijaksi.

Risto Ahti

Risto Ahti on nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva runoilija, kirjailija ja runouden opettaja. Häntä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä Suomen nykyrunouden klassikkonimistä. Hänen runouttaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Vuonna 1967 esikoiskokoelmansa julkaisseen Ahdin laaja tuotanto käsittää lähes kolmekymmentä runokokoelmaa, proosateoksia, esseitä, kritiikkejä ja suomennoksia. Hänen useita vuosia jatkuneita luovan kirjoittamisen kurssejaan Oriveden opistossa on sanottu lyriikan korkeakouluksi, ja jossain vaiheessa lähes kaikki maamme esikoisrunoilijat olivat olleet hänen opissaan. Ahdille on myönnetty työstään useita tunnustuksia kuten Eino Leinon palkinto, Runeberg-palkinto, Pro Finlandia -mitali sekä taiteilijaprofessuuri.

Maija Kauhanen

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ensimmäisenä suomalaisena nykykansanmuusikkona viime vuonna voittanut laulaja-lauluntekijä, kanteletaiteilija ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen on lyhyessä ajassa luonut komean kansainvälisen uran. Hänen esiintymisissään virtuoosimainen lauluilmaisu, hypnoottiset melodiat sekä perinteiset kanteleet ja niiden uutta luova käyttö saavat rinnalleen huikean määrän lyömäsoittimia, erilaisia kelloja ja kokeellisia äänimaailmoja. Näiden yhdistelmästä syntyy, yleisöjä jo yli 30 maassa lumonnut, suvereeni yhden naisen orkesteri. Kauhasen musiikissa on vaikutteita muun muassa kansanmusiikista, popista ja elokuvamusiikista. Tärkeässä roolissa Kauhasen vahvojen tulkintojen taustalla ovat laulujen tarinat ja sanat, joissa teemana ovat usein omakohtaiset kokemukset ja erilaiset naiskohtalot. Tekstit kertovat ihmissuhteiden haasteista ja peloista mutta myös ilosta, ystävyydestä ja toivosta. Maija Kauhasen musiikkia on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Iida Rauma

Iida Rauma on palkittu turkulainen kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen vuonna 2011 ilmestynyt esikoisromaaninsa Katoamisten kirja valittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi. Vuonna 2015 ilmestynyt toinen romaani Seksistä ja matematiikasta voitti sekä Kalevi Jäntin palkinnon että Tulenkantaja-palkinnon ja oli myös ehdolla Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Rauman kaksi vuotta sitten ilmestynyt Hävitys – tapauskertomus voitti vuoden 2022 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Teos käsittelee kirjoittajansa omia kouluväkivaltakokemuksia ja Turun historialliseen rakennuskantaan kohdistunutta hävitysvimmaa. Teos on samalla myös paljastava yhteiskunnallinen puheenvuoro kouluväkivallan vähättelystä ja lapsiin kohdistuvasta rakenteellisesta sorrosta. Iida Rauma esiintyy Annikin Runofestivaalin Proosatauoissa.

Rosanna Fellman

Rosanna Fellman on Pietarsaaresta kotoisin oleva ja Helsingissä asuva runoilija ja suomenruotsalainen kulttuurivaikuttaja. Hänen esikoisteoksensa Strömsöborna ilmestyi vuonna 2019 ja kaksikielinen toinen kokoelma Republikens president – Tasavallan presidentti vuonna 2022. Hänen kolmas runokokoelmansa Det Jakobstad ingen vill ha ilmestyy elokuussa. Fellman aloitti esiintymisen lavarunoilijana kymmenen vuotta sitten ja viitisen vuotta sitten ruotsia äidinkielenään puhuva Fellman esiintyi runoilijana ensimmäistä kertaa suomeksi. Hänen suomenkielinen runotyylinsä on absurdi, anarkistinen ja täynnä hurristereotypioita haastavaa mustaa huumoria. Autismidiagnoosin saaneena hän on myös toiminut vammaisaktivistina aiheeseen liittyen. Fellman on lisäksi aktiivinen podcastien toimittaja sekä kolumnisti suomenruotsalaisessa mediassa. Viime vuonna ilmestynyt Mikaela Weurlanderin ohjaama puolituntinen dokumentti Rosanna Fellman, runoilija on edelleen nähtävissä Yle Areenassa.

Tommi Liimatta

Tommi Liimatalla on takanaan poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen tuotanto sekä kirjallisuuden moniosaajana että lauluntekijänä ja muusikkona. Hänen kirjallinen tuotantonsa käsittää muun muassa yhdeksän romaania, tietokirjallisuutta ja sarjakuvia. Muusikkona Liimatta tunnetaan erityisesti Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Kahdenkymmenen aktiivisen toimintavuotensa aikana yhtye julkaisi muun muassa 12 albumia. Liimatan vuonna 2017 ilmestynyt romaani Autarktis oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Viime vuosina Liimatta on kerännyt huomioita ja ylistäviä kritiikkejä etenkin laajoilla omaeläkerrallisilla romaaneillaan Jeppis, Jeppis 2, Rollo ja Manse – markka-aika. Tommi Liimatta esiintyy Annikin Runofestivaalin Proosatauoissa. Liimatan sanoittamia ja laulamia kappaleita on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Ranja Omena

Ranja Omena on helsinkiläinen runoilija, esiintyjä ja aktivisti. Hänen runoudessaan pyörivät niin yhteiskunnalliset teemat kuin päiväkirjamaiset lauseet, jotka kietoutuvat toisiinsa odottamattomilla tavoilla. Ranja Omena kirjoittaa ystävistään ja valkoviinistä, maailmantuskasta ja siitä, millaista oli kantaa raivoavan feministin titteliä yläasteella, siitä miksi sitä täytyy kantaa edelleen. Hän on solidaarinen ja herkkä taiteilija, joka herkistyy omille runoilleen ja kaataa kahvit hameensa helmalle ainakin kerran viikossa. Vakuuttavana spoken word -esiintyjänä tunnettu Ranja Omena on käyttänyt runoutensa kanavana myös TikTokia, missä hänen julkaisunsa ovat keränneet satojatuhansia katselukertoja.

Hassan Maikal

Hassan Maikal on Tampereella syntynyt mutta jo pienestä pitäen Itä-Helsingin Kontulassa asunut laulaja-lauluntekijä ja artisti. Hän yhdistelee musiikissaan monipuolisesti rap- ja r'n'b-vaikutteita niin omakohtaisista kokemuksistaan kumpuaviin kuin yhteiskunnallisiakin aiheita kommentoiviin sanoituksiin. Yleisön tietoisuuteen Maikal nousi vuonna 2016 suomalaisesta arkipäivän rasismista kertoneella Maan tavalla -kappaleellaan. Hänen vuonna 2021 ilmestynyt debyyttialbuminsa Betonitarha sai hienon vastaanoton. Se keräsi peräti neljä Emma-ehdokkuutta ja saavutti miljoonia kuuntelukertoja suoratoistopalveluissa. Esikoisalbuminsa myötä Maikal on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja useissa tv-ohjelmissa. Maikal on parhaillaan valmistelemassa toista pitkäsoittoaan jolta on jo julkaistu muun muassa single Isäongelmii, joka käsittelee isän roolin merkitystä sekä artistin omassa elämässä että yhteiskunnallisena kysymyksenä. Artistiuransa ohella Maikal tunnetaan myös yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän on myös mukana valmentajana nuoria runouden kirjoittamiseen rohkaisevassa Ylen WORD-hankkeessa ja sen etenemistä seuraavassa tv-sarjassa. Hassan Maikalin musiikkia on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Tuukka Terho & Heikki Nikula

Runoilija, kitaristi ja laulaja Tuukka Terho ja bassoklarinetisti Hannu Nikula esittävät Terhon runoutta nykymusiikin perinteestä ponnistavan improvisoidun musiikin kera. Terho on Lahdessa asuva runoilija ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikko. Hän sukeltaa kirjoittaessaan mielikuviin, ihmismieleen tai luontoon. Toisinaan runo syntyy maisemasta poimittuna, toisinaan hetken väläyksenä. Terhon runouden alkulähteenä on myös niiden esittäminen vapaasti improvisoidun musiikin ympäröimänä. Hän tulkitsee runojaan 10-kielisen kitaransa kera liikkuen puheen ja laulun välimaastoissa. Osa esityksestä perustuu Terhon säveltämiin lauluihin, joiden tulkinta elää omassa vapaassa maailmassaan.

Heikki Nikula on maamme johtavia bassoklarinetin taitajia. Hän on soittanut Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 1991 alkaen ja Kamariorkesteri Avanti!ssa sen perustamisesta saakka. Nikula esiintyy myös usein solistina ja kamarimuusikkona eri yhteyksissä. Orkesterityön ulkopuolella vapaa improvisaatio on lähellä hänen sydäntään. Nikula onkin kuin kotonaan Terhon kanssa syntyvässä musiikillisessa aikakudoksessa; bassoklarinetti laulaa, murisee, suhisee ja elää hetkien ihmeitä äänellään. Terhon ja Nikulan musiikkia on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Vilma Talvitie

Vilma Talvitie on laulaja-lauluntekijä ja multi-instrumentalisti, jonka musiikissa suomenkielinen folk-estetiikka ja akustiset instrumentit elävät sulassa sovussa tarttuvien melodioiden kanssa. Esiintyessään Talvitie on yhden hengen yhtye, jossa hän laulunsa lisäksi omalla ainutlaatuisella tyylillään käyttää niin omaa kehoaan kuin pianon kanttakin rytmisoittimena. Kappaleissaan Talvitie käsittelee omakohtaisesti ja kaunistelematta myös ihmismielen pimeimpiä tunteita, kuten häpeää, vihaa, pettymystä, kateutta ja katumusta. Hänen musiikkinsa tummiin teemoihin tuokin vastapainoa hänen valoisa ja kirkas äänensä, joka hakee voimaa niin suomalais-ugrilaisista kuin laajemminkin maailmanmusiikin vaikutteista. Vilma Talvitien kehuttu esikoisalbumi Mistä mihin ilmestyi viime vuonna. Vilma Talvitien musiikkia on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Päätösklubi: Kasper Salonen, Ihme-Liisa & Kielo Kärkkäinen

Annikin Runofestivaalin virallinen Päätösklubi alkaa ravintola Laternassa festivaalipäivän päätteeksi 8.6. klo 21.30. Klubin pääsymaksu on 14 €.

Kasper Salonen on kaksikielinen lavarunoilija, kääntäjä, kirjailija, taiteilija ja kulttuuriaktiivi. Vuodesta 2010 lähtien hän on esittänyt ja julkaissut runoutta sekä suomeksi että englanniksi, päätyylinään rytmisesti soljuva spoken word. Keskeistä Salosen runoudelle on mielen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen sekä rauhan ja yhteyden löytämisen tärkeys. Salonen on julkaissut englanninkielisen runoteoksen, kaksi puhe- ja musiikkilevyä sekä vuonna 2021 ilmestyneen suomenkielisen Kiertoreittejä-runokokoelman. Päätösklubilla Salonen esittää runouttaan suomeksi ja englanniksi ja luvassa on myös äänimaisemia, kielilläpuhumista sekä loitsun tunnelmaa.

Ihme-Liisan ilmaisussa spoken word, laulu ja lausunta sekoittuvat yhteen saaden inspiraatioita muun muassa pop- ja teatterimusiikista. Musiikki- tai taiderapiaksikin kuvailtu musiikki pohjaa loppumattomiin tajunnanvirtoihin ja suuriin tunteisiin omaksi itseksi kasvamisen ja ihmissuhteiden haasteiden äärellä. Kaiken pohjana on rehellisyys, joka kantaa meidät syvimpienkin virtojen ylitse. Ihme-Liisa viimeistelee parhaillaan debyyttialbumiaan, jolta on tähän mennessä julkaistu singlet Kaaosta ku sä ja Aina vaan ihminen. Päätösklubilla Liisan kanssa esiintyy kitaristi Jussi Uusitalo. Luvassa on elektronista ja mystistä tunnelmaa maalailevia äänimaisemia sekä ihon alle uivia tekstejä.

Kielo Kärkkäinen on huikean taitava laulaja, joka lataa syvällä äänellään esiintymisiinsä intensiivisen ja keskittyneen tunnelman. Kärkkäinen on julkaissut neljä kiitettyä sooloalbumia, joissa yhdistyvät folkin, jazzin ja maailmanmusiikin vaikutteet. Hänen viimeisin albuminsa Näkijä ilmestyi alkuvuodesta. Kärkkäinen lukeutuu myös Annikin Runofestivaalin esiintyjiin.

Päätösklubin esiintyjiä on kuultavissa Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Tilaa uutiskirje!

Tilaa Annikin Runofestivaalin uutiskirje!