Villiomenapuu-muraali

Annikin Runofestivaali

Villiomenapuu-muraali

Kirsi Kunnakselle (1924 – 2021) omistetun runomuraalin maalaustyöt on saatu päätökseen. Kuvataiteilija Verna Tervaharjun maalaaman Villiomenapuun julkistusjuhlaa vietettiin 28.6.2023 Tammelan kaupunginosassa Tampereella osoitteessa Pinninkatu 16. Kolme vuotta sitten valmistunut, Annikin Runofestivaalin tuottama, Mirkka Rekolan runoutta sisältävä Runopuu-muraali sijaitsee viereisessä talossa.

Villiomenapuu-seinämaalaus on tänä vuonna juhlavuosiaan vietävien Annikin Runofestivaalin ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n yhteishanke. Runofestivaali täyttää 20 vuotta ja Pirkkalaiskirjailijat viettää 80-vuotisjuhliaan.

– Kysessä on maassamme ainutlaatuinen runoutta ja kuvataidetta yhdistelevä teoskokonaisuus, Annikin Runofestivaalin tuottaja Simo Ollila iloitsee. – On valtavan hienoa ja liikuttavaa, että läheiset runoilijaystävykset Kunnas ja Rekola saavat heille omistetut teokset näin lähelle toisiaan. Tällä tavoin heidän elämäntyötään päästään juhlistamaan yhdessä.

Villiomenapuu-muraali sisältää katkelman Kirsi Kunnaksen vuonna 1986 ilmestyneestä Että iloni olisi puu -runosta. Hänellä oli runoon erityinen suhde, ja hän esitti sitä aivan viime vuosiinsa asti. Kunnaksen esikoisteoksen mukaan nimetty Villiomenapuu haluaa myös suunnata huomiota, enimmäkseen lastenrunoilijana muistetun, Kunnaksen vähemmän tunnettuun aikuistuotantoon.

Julkistusjuhla

Villiomenapuun ohjelmallista julkistusjuhlaa vietettiin 28.6. Tampereella osoitteessa Pinninkatu 14. Tilaisuus oli maksuton ja kaikille avoin. Illan ohjelmassa oli muraalin maalanneen kuvataiteilija Verna Tervaharjun haastattelun lisäksi myös runoutta, musiikkia ja tiiviitä asiantuntijapuheenvuoroja, joissa kerrottiin muun muassa Kunnaksen monipuolisesta merkityksestä runoudellemme sekä Kirsi Kunnaksen ja Mirkka Rekolan ystävyydestä. Juhlassa esiintyivät tai puhuivat Maire Martikainen, Jonimatti Joutsijärvi, Tiia-Mari Tervaharju & siskot, Jere Harjula, Tiina Lehikoinen, Jorma Nuotio ja Pilvi Kuitu. Tilaisuuden juonsi Simo Ollila.

Taiteilija

Verna Tervaharju on Tampereella asuva monipuolinen taiteilija, joka valmistui vuonna 2013 TAMK:in kuvataiteen koulutusohjelmasta. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin. Tämän lisäksi hän on tehnyt muun muassa erilaisia tilaustöitä, kuvituksia ja festivaalien visualisointeja. Viime vuosina Tervaharju erikoistunut seinämaalauksiin, joita hän on toteuttanut useita muun muassa pääkaupunkiseudulle.

Taiteilijana hän kokee olevansa vahvimmillaan päästessään toteuttamaan käsillään tarinoita ja kuvia. Omien sanojensa mukaan Tervaharju liikkuu taiteilijana mielellään ”jossain savuisten kuppiloiden ja kuivakukkien, rakkauskirjeiden ja puutarhojen, bensanhajuisen vaaran tunteen ja nahkatakkien mystisessä sekamelskassa”.

Tuotanto

Kirsi Kunnas -runomuraalin tuottajat ovat Annikin Runofestivaali ja Pirkkalaiskirjailijat ry. Hanke on toteutettu läheisessä yhteistyössä As.oy Keski-Tammelan ja As.oy Osmonmäen kanssa.

Hankkeen taiteelliseen johtoryhmään kuuluvat Annikin Runofestivaalista taiteellinen johtaja J.K. Ihalainen, festivaalituottaja Simo Ollila, tuottaja Aino Suonio ja Pirkkalaiskirjailijoista puheenjohtaja Tiina Lehikoinen. Ryhmän asiantuntijajäsen on kuvataiteilija Teemu Mäenpää.

Kiitokset!

Lämpimät kiitokset tukijoillemme jotka mahdollistivat hankkeen toteutumisen!

Tilaa uutiskirje!

Tilaa Annikin Runofestivaalin uutiskirje!